Apr
15
2021
0

Thuja Brabant

Thuja Brabant är ett träd med en rik historia och det är trevligt att veta en sak eller två om det – om bara för att berätta för gäster som sitter i din trädgård på sommaren. Ordet “thuja” kommer från det antika grekiska ordet för “offer”. Anläggningen fick detta namn eftersom det var en sådan lämplig träslag för rökoffer. Träet har en fin lukt och ger mycket rök när det tänds. Perfekt för att skicka meddelanden till gudarna!

Det holländska namnet “livets träd” har också en mystisk ring. Varför detta träd fick ett sådant namn är inte helt säkert. En mycket citerad teori är att Livets träd faktiskt räddade liv. Den medicinska effekten av denna växt hjälper mycket bra mot vitaminbrister och skörbjugg. När upptäcktsresande i Amerika uppfann detta tog de omedelbart växten till Europa och introducerade den här. Thuja var alltså den första amerikanska barrträdshäcken som planterades i Europa. Naturligtvis har ordet “livets träd” också en viktig betydelse i olika religioner. Om namngivningen har att göra med detta är inte helt säkert.

Grooming

Naturligtvis betyder “Little grooming” inte att du aldrig behöver ta hand om det. Först och främst måste thuja ‘Brabant’ vara väl planterad. Detta föredrar att vara i fuktig jord och är särskilt nöjd med jord med mycket humus. Livets träd ‘Brabant’ föredrar också en plats i delvis skugga eller i skugga än i full sol. Thuja ‘Brabant’ behöver en hel del vatten och torkar ut snabbare i solen. Är din häck fortfarande (delvis) i full sol? Ge sedan lite extra vatten på varma och torra dagar. Gör alltid detta vid rötterna och aldrig på vågen.

Om du ska beskära thuja ‘Brabant’ är det viktigt att ha skarpa verktyg. För en formell häck är en stor häcksax eller till och med elektrisk beskärningsax perfekt. På så sätt kan du klippa ut ett större område på en gång och det är lättare att göra en rak kant. Håll alltid häckens topp något smalare än botten så att tillräckligt med solljus kan nå hela växten. Vänta med att beskära barrträdets topp tills de når önskad höjd. När toppen är av, fortsätter barrträdet att växa i bredd.