Det var D 19-20 som var först ut i spåret när finalerna i Scandic Cup avgjordes på söndagen i Stadsliden. Vädret var, precis som under fredagens och lördagens SM-tävlingar, strålande med elva plusgrader i luften, men också med friska vårvindar som gjorde att det kanske kändes något svalare.

Moa Lundgren, Umeå, hade i den äldre juniorklassen en klar ledning efter lördagens prolog, där hon besegrade Moa Olsson, Falun Borlänge, med 15 sekunder. Umeå-Moa behöll också det försprånget efter det första av de två femkilometersvarven, men på sista rundan tog sig namnen Olsson ikapp och förbi och även om Moa Lundgren spurtade starkt, så höll Moa Olsson – med ett par sekunders marginal – undan in i mål. Genom sina goda och jämna insatser tidigare under säsongen stod dock Moa Lundgren som slutsegrare i Scandic Cup.

Om det blev kamp ända in på mållinjen i den äldre juniorklassen, så var Frida Karlsson, Sollefteå, desto mer överlägsen i D 17-18. Hon startade bara sju sekunder före närmaste motståndare, men var i mål hela 1.37 före tvåan Katrin Sjödén, Älvdalen! Frida Karlsson har därmed vunnit samtliga lopp under säsongen i Scandic Cup – vem som tog hem den totala cupen behöver väl därför inte tilläggas…!

I de äldre herrjuniorernas jakt över 15 km var det 13 man som startade inom loppet av elva (!!) sekunder och det var just åkaren med nummer 513 på nummerlappen, Fredrik Andersson, Sollefteå, som till sist tog hem spelet. Fredrik var snabbt ikapp täten och när den ena efter den andra ”vagnen” kopplades av från det långa tåget, så tog han över kommandot och drog mot slutet också ifrån den konkurrent som hängde med längst, Eric Rosjö, Hallby. Segermarginalen i mål var dryga halvminuten, men Eric Rosjö på sin andraplats i loppet blev ändå en vinnare – han säkrade med den placeringen segern i den totala cupen.

I den sista av dagens klasser, H 17-18, hade Axel Aflodal, Sundbyberg, en så klar ledning att han kunde kosta på sig att kliva av dagens lopp och ändå vinna totalcupen! Segrare över de tunga 15 kilometrarna i blötföret blev nu William Poromaa, Johannisberg, som startade 19 sekunder före närmaste man. En bit in på sista varvet hade han blivit ikappåkt av Leo Johansson, Skillingaryd, och Ossian Rosenberg, Duved, men William hade koll på läget och på sista biten in mot mål drog han åter ifrån och vann med klar marginal. Johansson och Rosenberg klarade andra- och tredjeplatserna, medan Umeås Simon Åstot blev fyra efter att ha avancerat fyra placeringar under loppet.