Merparten av de svenska landslagsåkarna kommer till SM-avslutningen i Umeå, men några stora namn saknas också. Det står klart sedan anmälningstiden gick ut vid midnatt.

Till fredagens sprintstafetter är 16 lag anmälda i dam- och 18 lag i herrklassen. Bland damerna framstår Piteå Elit, med Charlotte Kalla och Jennie Öberg, som en av huvudfavoriterna med Åsarnas lag 1 (Ida Ingemarsdotter och Elin Mohlin) och Ulricehamn (Maria Nordström och Hanna Falk) som ett par utmanare.

Fjolårets segrare IFK Umeå har dessvärre fått en jobspost i Jonna Sundlings frånvaro – hon är ännu inte i konkurrenskraftigt skick efter sina sjukdomar i vinter – och eftersom det även finns en del andra sjukdomar i truppen, så det inte klart vilka som kommer att åka i de fyra lag som IFK anmält (om nu ens alla lagen kan komma till start). Att Linn Sömskar blir en av de två åkarna i förstalaget får kanske anses som givet.

På herrsidan är det svårare att peka ut några klara favoriter, men lag som IFK Umeå, Falun Borlänge, Borås och Piteå kommer säkert att finnas med långt fram. En intressant återkomst i SM-spåren är Lars Nelson, Åsarna, som egentligen slutat som elitåkare, men som nu dyker upp i laget tillsammans med Markus Ruus.

Lördagens 30 km för damer har fått 45 anmälningar. Här är de flesta landslagsåkarna på plats med Charlotte Kalla, Piteå, som given storfavorit. Även VM-åkare som Anna Haag, Anna&Emil SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Ebba Andersson, Sollefteå, och Emma Wikén, Åsarna, är anmälda. Däremot saknas Stina Nilsson, Mora, i startlistan.

Till herrarnas femmil är 84 åkare anmälda, bland dem Marcus Hellner, Gällivare, som får räknas som huvudfavorit i loppet. Andra landslagsåkare i startlistan är Jens Burman, Åsarna, Daniel Richardsson, Hudiksvall, Martin Johansson, Mora, Oskar Svensson, Falun Borlänge, och Teodor Peterson, IFK Umeå. Däremot saknas både Johan Olsson, Stockvik, och Kalle Halfvarsson, Sågmyra.

En intressant start på femmilen gör Anders Södergren, Hudiksvall, som trots att han avslutat sin elitsatsning fortfarande i högsta grad är konkurrenskraftig på nationell nivå.

Till juniorernas Scandic Cup är totalt över 200 åkare anmälda i de fyra klasserna H 17-18, H 19-20, D 17-18 och D-19-20.