Det blev en högdramatisk femmil på lördagen i Stadsliden, i ett briljant vårväder där temperaturen ett tag snuddade vid tiogradersstrecket! Loppet var länge ett envig mellan favoriterna Marcus Hellner, Gällivare, och Daniel Richardsson, Hudiksvall, och det skilde vid de flesta mellantidsstationer inte mer än tio sekunder mellan dem.

Men på sista milen förändrades allt. Både Hellner (startnummer 169) och Richardsson (175) tröttnade rejält i det blöta föret och i stället klev Anders Svanebo, Stockvik, fram som dagens sensation. Svanebo (173) startade en minut före Richardsson och var i mitt av loppet passerad i spåret av Richardsson, men på sista milen gick han ifrån Richardsson och plockade sekund för sekund även på Hellner. I mål var sedan sensationen fullbordad – Anders Svanebo tog sitt första SM-guld (och sin andra individuella SM-medalj överhuvudtaget) med tio sekunders marginal till en helt slutkörd Marcus Hellner. Bronset bärgades av Martin Johansson, som länge hängde ihop med den en minut senare startande Hellner, men som mot slutet åkte ifrån Gällivare-åkaren. Daniel Richardsson missade till sist medalj och slutade på fjärde plats.

För veteranen Anders Södergren, Hudiksvall, blev det alltså inget artonde SM-guld, även om han startade i rasande fart och vid de första mellantiderna var i jämnhöjd med Marcus Hellner. I mål landade till sist Södergren på femte plats, bara en minut från segern – en inte alltför dålig insats av en ”motionär”…

Loppet kantades av stora åskådarmassor längs stora delar av spåret. Någon officiell publiksiffra kommer det aldrig att efter eftersom entrén var fri, men åtminstone i museibacken och i området närmast Gammlia var stämningen något av ”Holmenkollen light”.