En av de mest intressanta starterna i lördagens femmil görs av Anders Södergren, 40 år om ett par månader och numera ”motionär” – men fortfarande en skidåkare som sätter ribban högt:

-Målet är förstås att ta medalj! säger han.

-Att vinna blir däremot väldigt svårt, det ska egentligen inte vara möjligt. Det finns för många riktigt bra åkare i startlistan för att det ska kunna gå.

En seger i femmilen skulle annars göra Anders Södergren ännu mer till en levande legend. Med sina 17 individuella guld är han tillsammans med Mora-Nisse Karlsson den mest framgångsrike manlige längdlöparen i SM-historien och en seger till skulle göra honom ännu mer historisk än han redan är.

Man skulle kunna tro att han något grämer sig över att inte ha lyckats erövra det där artonde SM-guldet, men så är det inte, försäkrar han:

-Nej, jag är nöjd med de guld jag har. Fast – det är klart att litet kul hade det ju varit att få passera Mora-Nisse…!

Det är ett par år sedan Anders Södergren avslutade sin elitkarriär och han tränar nu kanske en tredjedel av vad han gjorde när han var som bäst. Men att han fortfarande tillhör svenska eliten visade han vid SM-veckan i Söderhamn tidigare i vintras, när han blev åttonde man i skiathlon, bara ett tiotal sekunder från segern.

Sin största stund som skidåkare upplevde Anders Södergren när han var med och vann guldet i stafett vid OS i Vancouver 2010. Bland de individuella framgångarna rankar han de båda segrarna i Holmenkollens femmil högst, särskilt den 2008 när han vann med över två minuter.

Han var under en lång rad av år en av världens absolut främsta långdistansåkare och många experter menar, att han med traditionell intervallstart skulle ha kunnat nå ännu större framgångar än de han nu gjorde, när de långa loppen oftast avgjorts som masstart. Och Anders Södergren håller med:

-Visst, det hade kunnat bli några medaljer till om det varit intervallstart, men man kan ju bara tävla i de grenar som finns, så jag får acceptera läget. Men nog tycker jag att man i mästerskap skulle kunna växla mellan mass- och intervallstart när det gäller de långa loppen.

Vid SM i Umeå har Anders Södergren flera roller. Han ska alltså åka femmilen, men jobbade under fredagens sprintstafetter som kommentator i Skidförbundets webbsändning från tävlingarna (som side kick till Sofia Domeij) och hann dessutom med att medverka vid invigningen…

Längre fram i vår fyller han 40 år och frågan är om lördagens femmil blir det sista SM-loppet?

-Det kan man inte veta – det kanske behövs någon inhoppare i stafettlaget någon gång…