2001

Sprint och långdistans

i vårvindar och klisterföre

2001, när skid-SM senast avgjordes i Umeå, hade Svenska Skidförbundet genomfört den nu gällande ordningen, med SM-tävlingarna delade på två orter. Merparten av loppen hade tidigare på säsongen genomförts i Filipstad, med dubbla guld för Per Elofsson (15 km fri stil och jaktstart) och med IFK Umeå som segrare i herrstafetten (förutom Per Elofsson ingick också Jörgen Brink och Anders Högberg i laget). Nu var det månadsskiftet mars/april och Umeå hade fått i uppdrag att arrangera sprint och långdistans (50 km för herrar och 30 km för damer), allt i klassisk stil. Stadion var åter förlagt till Gammliavallen, med Stadsliden som tävlingsterräng.


Mattias Danielsson, mer känd som långloppsåkare, vann sprinten närmast före hemmaåkarna Anders Högberg och Per Elofsson. (Foto: Västerbottens-Kuriren)

Sprinttävlingen vanns på herrsidan mycket överraskande av en framstående långloppsåkare, Mattias Danielsson från Årsunda, som på upploppet stakade ifrån tvåan Anders Högberg och trean Per Elofsson. På sjätte plats i sprintfinalen kom ytterligare en IFK-åkare, Jörgen Brink.

Bland damerna var Malmbergets Lina Andersson ohotad i mål, närmast före Anna Dahlberg (nu Olsson), Åsarna.

Långdistansloppen avgjordes den 1 april i ett för publiken härligt vårväder, men med ett för åkarna mycket tungt klisterföre. Publiken, runt 15000 åskådare, hade förstås stora förhoppningar på hemmaåkarna, i första hand Per Elofsson. Per hade tidigare samma vinter blivit dubbel världsmästare i Lahtis, vunnit den totala världscupen och som kronan på verket helt överlägset – och i klassisk stil! – tagit hem femmilen i självaste Holmenkollen. Men Per hade ingen bra dag och skidorna gick dåligt och han tappade redan från början mot de bästa – i mål kom han först på åttonde plats. Bäste IFK-åkare var nu Lars Carlsson som femma. Vann gjorde Mathias Fredriksson, nu tävlande för Häggenås, och det på en tid som var den långsammaste segertiden på SM-femmilen på över tjugo år – 2.38.52. Trea blev för övrigt Anders Södergren, som här tog sin allra första SM-medalj – han blev sedan SM-veckornas store dominant och har hittills samlat ihop 17 SM-guld, lika många som Mora-Nisse och fler än alla andra legendarer!

Damernas långlopp vanns av en gammal västerbottnisk bekanting – Antonina Ordina, under många år tävlande för Tegsnäspojkarna, men nu i Brunflos dräkt. Antonina hade formligen hamstrat guld under 90-talet och tog här 39 år gammal sitt tjugoandra och sista SM-tecken.

Litet längre ner i resultatlistorna hittar vi ett par blivande OS-vinnare – fast då i skidskytte. Björn Ferry, som fortfarande tillhörde IFK Umeås skidstall, överraskade stort genom att bli tvåa i sprintkvalet, dock utan att senare nå finalen, och på femmilen tog han en sjuttonde plats. I damernas tremil blev ACO, Anna-Carin Olofsson, Stockvik, femma.