1996

Succé för SM i Stadsliden

Smirre i en klass för sig

Den senaste SM-veckan i Umeå (1976) hade visat att det nog var dags att hitta ett annat skidstadion än den avsides belägna och ödsliga travbanan på Umåker. Och 1996 var det dags för ett rejält nytänk – stadion var nu flyttat till Gammliavallen och nyanlagda, krävande SM-spår ringlade sig och upp- och nedför Stadsliden, med Bräntbergets slalombacke som kronan på verket. Ett kompakt koncept som blev en succé, det talades om utslagsgivande banor ”i världscupklass” och publiken kom i hittills okända mängder. Riktigt hur många som kom till tävlingarna vet ingen eftersom det nu var fri entré, men erfarna bedömare hävdade att det totalt var minst 90000 åskådare som tittade på under veckan!

Ett orosmoment inför tävlingarna, som avgjordes tredje veckan i januari, hade annars varit snötillgången. Snön hade dröjt osedvanligt länge den här vintern och arrangörerna fick lita till hopskottad snö och kanonsnö för att säkra SM-banorna.


Vladimir Smirnov, Kazakstan och Stockvik, dominerade på herrsidan. (Foto: Västerbottens-Kuriren)

Tävlingarnas dominant var utan tvekan Smirre, Vladimir Smirnov, världsstjärnan från Kazakstan, bosatt i Sundsvall och tävlande för Stockvik, som stod i en klass för sig. Utan större problem skatade han hem både 15 och 30 kilometer, i båda fallen med Piteå Niklas Jonsson på andra plats. Smirnovs segertid på tremilen, i några minusgrader, var också den bästa dittills i SM-historien – 1.12.22.

När femmilen, i klassisk stil, avgjordes hade Smirre tillfälligt lämnat Umeå och Niklas Jonsson fick nu chansen att åka hem guldet, vilket han också gjorde i överlägsen stil – närmare tre minuter före tvåan!


Sara Hugg, Stockvik, mästare på 15 km. (Foto: Västerbottens-Kuriren)

På damsidan, där Sverige internationellt sett nu efter Billan-epoken befann sig i en vågdal, blev det tre olika segrare i de individuella loppen. 15 km vanns av Sara Hugg, Stockvik, 5 km av Annika Evaldsson, Brunflo, och 30 km av amerikanskan Kerrin Petty, tävlande för IFK Mora.

Stafetterna blev en stor publiksucce – uppskattningsvis 30000 kantade banorna! – men någon kamp om gulden blev det inte. De blev enkla segrar för Åsarna på herrsidan (med bland andra Storuman-sonen Daniel Gideonsson i laget) och för Kvarnsveden på damsidan.

Den största sensationen under SM-tävlingarna var en 18-åring i Röbäcks SK:s dräkt – Per Elofsson, som nu på 15 km gjorde SM-debut på seniornivå och som gjorde det på ett sätt som chockade skidexpertisen. Han startade tidigt och rapporterna från banan ute i skogen på Stadsliden berättade om en hisklig utgångsfart. Trots den tuffa starten höll Per Elofsson bra fart ända in i mål och han slutade på en sensationell sjundeplats – visserligen närmare en och en halv minut efter Smirnov, men bara en knapp halvminut från bronsmedaljen!