1961

Tre gånger Sixten

i skidkungarnas tvekamp

8000 åskådare hade tagit sig ut till travbanan på Umåker den 19 februari 1961, när SM-veckans första distanser – tre mil för herrar och en mil för damer – skulle avgöras. I ett klisterföre där snön gradvis tinade upp under loppet blev tremilen ett gigantiskt envig mellan den gamle skidkungen Sixten Jernberg och hans kronpris, IFK Umeås Assar Rönnlund. Sixten startade tre minuter före Assar och när de gick i mål var avståndet fortfarande tre minuter, plus en sekund – och Assar fick alltså se sig slagen med minsta möjliga marginal…

Damernas millopp togs hem av Britt Strandberg, Edsbyn. Noterbart är att segertiden på damernas 10 km nu var nere i under 40 minuter.

Publikfesten fortsatte när det två dagar senare var dags för både herrarnas och damernas ”sprinterdistanser” – ja, 15 km för herrar och 5 km för damernas kallades sprinterdistanser på den tiden. 6000 personer fanns på Umåker när Sixten Jernberg tog sitt andra guld, åter med Assar Rönnlund på andra plats, fast nu en dryg halvminut efter. Segertiden för Sixten i det sura föret var 54 minuter.

Kungen vid skid-SM 1961 – Sixten Jernberg, tre guld! (Foto: Västerbottens-Kuriren)

På damsidan hade expertisen – bland dem VK:s legendariske Lia Johnsson – räknat med en säker seger igen för Britt Strandberg, men i stället klev Barbro Martinsson, Skellefteå, fram och tog guldet.

Torsdagens stafetter betittades av inte mindre än 14000 ”solbadande” åskådare. Det var varmt i luften och smältvattnet porlade. Stafetterna som sådana blev inte mycket till kamp, utan mer av uppvisning av de segrande lagen – Oxberg vann herrstafetten med en och en halv minut och Edsbyn damstafetten med hela tre (!) minuter!

Sista tävlingsdagen skulle bli den grandiosa finalen på en strålande skidvecka, men nu hade vädret försämrats – det var blåsigt, ruggigt och surt i spåret när femmilen skulle avgöras och bara några tusen åskådare fann det mödan värt att ta sig till Umåker för att titta på åkarna. Återigen var Sixten Jernberg obeveklig och han vann klart före – än en gång – Assar Rönnlund. Den gamle skidkungen hade med kraft visat vem som fortfarande regerade!


Assar Rönnlund – tre gånger SM-tvåa efter Sixten Jernberg 1961. (Foto: Västerbottens-Kuriren)

Trots den svaga publiksiffran avslutningsdagen blev SM-veckan som sådan en stor framgång. Totalt kom hela 28000 åskådare och bruttointäkten rapporterades stanna på i runda tal 200 000 kr. Nettot skulle, enligt Västerbottens-Kuriren, bli det största någonsin för en SM-arrangör.