1952

Eviga tvåorna fick äntligen vinna

Guld-Martin tog guld på hemmaplan

Umeås tredje skid-SM, i mars 1952, utspelades i vad som närmast kan beskrivas som en svensk skidsports baksmälla efter OS-tävlingarna i Oslo. De svenskar som så eftertryckligt dominerat de olympiska tävlingarna fyra år tidigare i St Moritz hade nu hamnat ordentligt på efterkälken, samtidigt som de norska vännerna håvade in guld efter guld. En enda liten medalj fick de svenska längdåkarna med sig från Oslo – brons i herrstafetten (med Martin Lundström som slutman)… De västerbottniska sinnena var allra mest upprörda över att Martin, vinnare på  både 18 km och stafett i St Moritz 1948 och stafettsegrare i VM 1950, inte hade fått åka någon enda individuell distans.

SM-tävlingarna hade nu flyttats ut till terrängen vid Umåker, med start och mål inne på travbanan. Det var nollgradigt och ett ”gudabenådat väder” när den första tävlingen, tremilen för herrar, avgjordes inför storpublik den 9 mars. Äntligen fick den ”eviga tvåan” vinna ett SM – efter ett stort antal andraplatser kunde nu Enar Josefsson, 36-åring från Tegelträsk (utanför Åsele) och tävlande för Skellefteå SK, kliva högst upp på prispallen. Av tidningsreferaten framgår för övrigt, att han för sin bedrift fick en symaskin, ett träsnideri med älgmotiv och en hedersplakett i guld. Det här guldet blev Enar Josefssons enda i SM.

Stafetten två dagar senare genomfördes i ett vanskligt nollgradigt före och åkarna hade tufft jobb i den tunga banan över Hässingberget och Klabberget – den snabbaste åktiden var drygt 45 minuter på milen! 7000 personer kantade banan när IFK Kalix relativt överlägset tog hem guldet.

Martin Lundström, segrare i 15 km-loppet vid SM 1952 (Foto: Västerbottens Museum)

Torsdagens 15-kilometerslopp blev så en revansch för motgångarna i OS för Martin Lundström, som i ”en dånande nordan” och inför ett par tusen ”blåfrusna” åskådare vann med en enda sekund tillgodo på – just det – Enar Josefsson, åter tillbaka på sin invanda andraplats.

Fredagens damstafett – med snöyra i luften – såg Vårby IK som segrare. Ankare i laget var, som så ofta under 50-talet, Märta Norberg, som också tog hem damernas millopp.

I herrarnas femmil slutligen fick en annan evig tvåa äntligen vinna SM – Anders Törnkvist, IFK Mora, som varit med och vunnit både lag-SM och stafetter med Mora-Nisse och dom andra Mora-kamraterna massor av gånger, men som nu tog sitt första och sista SM-tecken. Och mannen på andra plats i femmilen var förstås, än en gång, Enar Josefsson! Segertiden på femmilen var nu nere långt under tre timmar, Törnqvist klockades för 2.41.40.

Publikt blev skid-SM åter en stor framgång, 28000 betalande åskådare räknades in under veckan.