1941

Håsjö-kometen ”för bra för SM”

20000 åskådare under veckan

Umeå  arrangerade för andra gången skid-SM krigsvintern 1941, nu med skidstadion förlagt till Umedalen.

Den första grenen, den 9 mars, var herrarnas tremil, som åktes i en slinga med knixiga uppförs- och utförsbackar i terrängen bort mot Hissjö. Minus elva grader och mulet gav jämna och rättvisa förhållanden och tävlingen dominerades, som väntat, av Alfred Dahlqvist från Håsjö, tävlande för Östersunds SK. Håsjö-kometen chockade både medtävlare och åskådare och vann tremilen på den då häpnadsväckande tiden 1.55.35, nästan en och en halv minut före tvåan, världsmästaren och OS-vinnaren Elis Wiklund, Kramfors. Umeå-favoriten Arthur Häggblad, som vunnit ett par SM på 30-talet, var nu i slutet av sin karriär och slutade sexa.

Vera Åström, segrare i damernas 10 km, har just fått pris av Västerbottens landshövding Gustav Rosén. (Foto: Västerbottens Museum)

Damernas millopp – fortfarande den enda distans de fick köra – vanns av Vera Åström, Järbo IF (ligger i trakterna av Sandviken), med tiden 45.44. Anmärkningsvärt kanske att damernas lagguld togs hem av Djurgårdens IF!

Till stafetten två dagar senare hade vädret ändrats och några plusgrader på morgonen blev fram på dagen några minus, med isiga och besvärliga spår som följd. Hofors vann och till glädje för hemmapubliken skidade IFK Umeå in på tredje plats.

När 15 km avgjordes ytterligare två dagar senare hade våren gjort sin entré – tio grader varmt och ett slitsamt före för de 175 (!) startande åkarna. Åter var det Alfred Dahlqvist som dominerade och Västerbottens-Kuriren beskrev närmast lyriskt hans framfart:

”Vilken fantastisk pojke. I 10 graders värme utvecklade den dynamitladdade slitvargen en energi som kom svetten att lacka på åskådaren. Vi ha aldrig sett honom gå så nedfälld, pressad och med slik vargglimt i den segersugna blicken, där han med fjädrande stavar drog sig mot målstängerna, läggande en minut och 55 sekunder mellan sig och medtävlarna…Till och med prinsparet uppe på hederstribunen fäste uppmärksamt sina hertigliga blickar på detta levande fenomen av kraft och sammanbiten energi…Håsjö är för bra för ett vanligt SM.”

Det var alltså upplagt för att Håsjö-kometen skulle ta hem alla tre individuella gulden, men när femmilen kördes den 16 mars, så ville det sig inte. Det var åter besvärligt före – med plusgrader under loppet – och många som tvingades bryta, bland dem Alfred Dahlqvist, som klev av i ett tidigt skede. Segrare inför 5000 åskådare blev nu i stället Elis Wiklund och på andra plats dök ett dittills okänt namn upp, en 22-årig Nils Karlsson från Mora.

Totalt räknades 22201 åskådare in under veckan och det ekonomiska nettot för arrangörerna slutade på 19000 kr.