Täfteå IK – Västerbottens mest framgångsrika ungdomsklubb

Täfteå IK hör hemma i samhället Täfteå, som ligger vid kusten 10 kilometer öster om Umeå. Föreningen bildades den 16 maj 1950 och hade då bara längdåkning på skidor och fotboll på programmet.

Sedan dess har olika grenar kommit och gått under åren – bandy, cykel och damfotboll på seniornivå är sådana exempel. På senare tid har innebandy och bordtennis tillkommit och blivit verksamheter som tycks ha kommit för att stanna (innebandy är f n den verksamhet som har flest utövare). Nu senast har fotbollssektionen inlett en satsning på futsal (dvs inomhusfotboll), en gren där Täfteå IK t o m har ambitionen att kvalificera sig för den allsvenska som ska starta 2014/15!

Föreningen har ett antal egna anläggningar – danslogen Täfteborg, Täftehallen, fotbollsplan med konstgräs, elljusspår 2,5 o 1,5 km, en elbelyst skicross-bana och ett längre dagspår.

När det gäller skidor så satsar Täfteå IK framför allt satsar på ungdoms- och juniorverksamhet. Här är Täfteå för närvarande den största och mest framgångsrika skidklubben i Västerbotten, med ca 150 aktiva åkare i åldrarna 4-20 år. Den gångna vintern hade man mellan 130-140 barn i skidskola! Och i den egna tävlingen Laxspelen hade Täfteå IK 120 egna åkare anmälda.

Även på det nationella planet har ungdomar från Täfteå IK Skidor hävdat sig väl, med många segrar och medaljer vid Kalle Anka Cup, Folksam Cup och ungdoms-SM samt junior-SM. Den gångna vintern representerades även svenska landslaget av en Täfteå åkare – Björn Sandström.

Skidsektionens stora årliga arrangemang sen 25 år tillbaka, är Laxspelen, en skidtävling med ca 200 deltagare.

Täfteå IK Skidor har också ett antal aktiva åkare på seniornivå och klubbens ambition är att göra det möjligt för juniorerna att fortsätta att tävla på seniornivå, även om ekonomin är svår att pussla ihop för en byaförening. Bland de nu aktiva seniorerna finns åkare från tre olika landslag – Eric Storvall (Finland), Christian Spoerry (Schweiz) och Jens Huulgard (Danmark), som föreningen stöder i sin elitsatsning samtidigt som de läser på Umeå Universitet.